tiistai 23. lokakuuta 2012

Erilaisia kukkia ja miekkailua

Yksi orkidean kukista on oman tiensä kulkija. Se kasvaa hiukan ylöspäin, kun muut suuntautuvat normaalisti katsomaan sivuille.


Kävin viimein miekkailemassa sunnuntaina! Ensimmäisen puolentunnin aikana pidettiin alkulämmittely, harjoiteltiin jalkatyötä, miten miekkaa pidetään kädessä ja miten sillä pistetään. Sitten alettiinkin opastaa miten takki ja toinen takki sekä johdot ja kypärä laitetaan päähän ja yhtäkkiä olinkin miekkailemassa täydessä varustuksessa! Oli todella kivaa, tosin kendo puski yllättäen jatkuvasti läpi. Jalkatyössä ja ajoituksissa on pieniä eroja. Kendossa etummainen jalka ja kädet liikkuvat yhtäaikaa tai edistyneemmillä jalka liikkuu ensin, sitten kädet seuraavat perässä. Miekkailussa (fencing/fechten, eurooppalainen miekkailu) käsi ojentuu ensin, sitten jalka seuraa.

Havaitsin myös melko syviä periaatteellisia eroja näiden kahden miekkailulajin välillä. Eurooppalainen miekkailu on paljon enemmän freestylea, ainakin tuon yhden harjoituskerran perusteella. Uinninopetus tuntuu hyvältä vertaukselta erojen havainnollistamiseen. Eurooppalaisessa miekkailussa sanotaaan, että liikuta käsiä näin ja jalkoja näin, tässä on uimapuku ja räpylät, minkä jälkeen tuupataan järveen harjoittelemaan. Kendossa käydään läpi teoriaa ja kuivaharjoitellaan kolme kuukautta, ennen kuin mennään edes järvelle. Eurooppalaisesta miekkailusta tuntui puuttuvan selkeät muodot, sekä itse taistelusta, että tapakulttuurista, vaikka siinäkin on tervehdys ennen ottelun aloittamista. Lisäksi siinä on hirveä määrä johtoja! Miekka ja takki yhdistetään johdoilla ja koko setistä roikkuu yksi pitkä johto taaksepäin, joka yhdistyy mm. pistelaitteeseen. Osumia seurataan siis sähköisesti, osumasta kuuluu kova tuuttaus ja pistelaitteeseen syttyy valo sen mukaan, kumpaan miekkailujaan on osuttu ja onko osuma alueella, jolta saa pisteitä, vai ei. Esimerkiksi floretilla taistellessa käsistä ja jaloista ei saa pisteitä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti