sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Capoeiraa ja säätöventtiilejä

Eilen käytiin pitkästä aikaa capoeirassa. Illalla tuntu niin hyvältä jaloissa ja keskivartalossa, kun oli päässyt liikkumaan oikein kunnolla, nyt alkaa lihakset jähmettyä ja kipeytyä :D Pitää tänään varmaan vähän verrytellä niitä. Berliinin reissun ja muiden sattumien takia oli tullut yli viikon tauko tuohon lajiin, oli hieno päästä sinnekin pitkästä aikaa. Ja heti tulee pidempi tauko, kun joululoma katkaisee ja pakottaa vain rentoutumaan ja syömään pipareja. Opeteltiin erikoisia uusia juttuja, puskettiin päällä ja kampattiin toinen tekemällä jaloilla saksiliikettä.

Perjantaina oli maakaasun jakelun luennolla vilahti tutun näköinen lieriö, samanlainen pahvista ja metallista tehty suodatin mitä pakattiin niin loputtomasti Parkerilla eräänä kesänä. Heti tuli mieleen se leimauslaite.. Joku luennoitsijan kaveri esitteli meille huonolla englannilla pari säätöventtiiliä. Mieheltä loppu koko ajan sanat, alko jo tehdä mieli ehdottaa, että selittäisi saksaksi, niin olisi vähän mielekkäämpää kuunnella. Saatiin siltä tosin pieni paksu katalogi täynnä niiden firman erilaisia säätöventtiilejä, mittalaitteita ja muuta ohestavaraa, muistaakseni siellä on jossain muutama käyrästökin :) Ja tietysti pieni vihko firman logolla leimattua paperia. Yrityslahjat on parhaita, yliopistokin lahjotti meille hyvät, tilavat, sateenpitävät olkalaukut, kun oltiin rekisteröidytty opiskelijoiksi. En oo sen jälkeen juurikaan käyttänyt Suomesta tuotua laukkuani kun tuo toinen on vain niin paljon kätevämpi.

Plusasteet ja vesisade ovat saapuneet tänne, ulkona on loskaa ja kosteaa mutta onneksi lunta tuli niin paljon ettei se ehkä onnistu sulamaan pois sateesta huolimatta. Tai toivottavasti täältä pääsee pakenemaan Suomeen ennen sitä.

tiistai 11. joulukuuta 2012

Aurinkonlasku ikkunasta


Niin paljon lunta

Täällä ei ole tapahtunut juuri mitään erikoista Berliinin matkan jälkeen. Ei ole ollut tylsää, mutta päivistä ei ole juuri mitään erityistä kerrottavaa. Joinakin päivinä ollaan edelleen luennoilla, välillä on löysempiä päiviä jolloin voi vain olla kotona, käydä kaupassa ja ehkä ulkona illalla miekkailemassa tai jotain muuta mukavaa.

Joillekin jo hehkutin, että sain ensimmäisen kerran mustelmia miekkailusta sunnuntaina, kun vastustajan miekka osui reiteen eikä rintaan. Ja ennen miekkailua oli taas kamala motivaatiokuoppa, kun tuolilta on aina niin vaikea nousta ja ulkona on kuulemma muitakin ihmisiä. Mutta aina se motivaatio löytyy viimeistään treeneistä :) Huomenna saan kyydinkin miekkailuun, treenipaikka on hieman kauempana kuin sunnuntaisin. Miekkailu on kielellisestikin oivaa harjoittelua, luennoitsijoiden tarinoissa alkaa jo pysyä mukana jos ei ole liian paljon uusia sanoja ja jaksaa keskittyä mutta kun nuoret paikalliset puhuvat keskenään niin se on kertaluokkaa haasteellisempaa. Aina on voittajafiilis jos ymmärtää edes, mikä on keskustelun aihe x)

Täällä on satanut yli viikon lunta ja lumiaurat on olleet jo pari päivää putkeen töissä. Kaikki on ihan valkoista ja lunta on parhaissa paikoissa lähemmäs metri. Pakkasta ei (onneksi) ole ihan niin paljon kuin Suomessa, ainakaan vielä. Kylmimmillään lienee ollut 8-9 astetta pakkasta sekä tuulta. Joulu tulee niin nopeasti, että tämän vuoden puolella ei taida ehtiä enää laskettelemaan täällä, vaikka tässä ihan lähistöllä on jossain laskettelurinne. Alle kaksi viikkoa enää täällä! Keskiviikkoiltana pitää ottaa jo juna Bremenin suuntaan. Jo Berliinissä oli outoa olla niin kauan poissa täältä-kotoa, outoa lähteä takaisin Suomeen välillä :D

"Institut Energieelektronik"




Ainiin, olihan meillä koulun pikkujoulubileetkin 7. päivä! Osa ulkomaalaisista kokkasi ruokaa, jota oli loppujen lopuksi ihan tolkuton määrä! Meiltä ei odotettu mitään kun meitä on vain kaksi :D Muun muassa myös Tsekkiläinen ja Kroatilainen ruoka puuttuivat listalta oletettavasti samoista syistä. Lisäksi oli tietysti musiikkia ja tanssilattia, musiikista ikävä kyllä vastasi alkuillasta huono rap-ryhmä, jotka lauloivat jotain Clausthalista.. Sanoista ei saanut oikein muuta selvää kuin kertosäkeen "CLAusthaaaaaaAL!" Jing otti meistä illalla hyvin edustavan kuvankin:

torstai 6. joulukuuta 2012

St. Nikolaus Tag

Postilaatikkoon oli ilmestynyt tällasia St. Nikolauksen kunniaksi:


tiistai 4. joulukuuta 2012

Tampereen lennon aikataulu

Me ollaan sanottu kaikille, että paluulento jouluksi saapuu Suomeen 22.12. mutta oikeasti paluulento onkin jo 21.12. klo 13.35. Pääsisiköhän Mummi ja/tai Pappa hakemaan meitä tuolloin? :) Tai kenties joku muu autoilija lähiseudulta? Paa sopii kivasti ajotuntinsa tuohon? :D

Berlin!

Sunnuntai: Berliinistä toipuminen
Maanantai: Liikaa luentoja
Tiistai: vihdoin aikaa ja energiaa tehdä asioita! Tai sitten ei koska Berliinistä löydetty flunssa vaivaa vähän vieläkin. :(

Sillä aikaa kun oltiin Berliinissä, Clausthaliin tuli talvi! Täältä lähtiessä oli sateista, kylmää ja pimeää, palatessa lumisateista, kylmää eikä niin pimeää. Tuntuu niin hyvälle, kun viiden jälkeen ei enää ole säkkipimeää. Lunta on tosin tänään tullut välillä ihan vaakasuoraan ja kaatamalla. Luulin, että lumisade olisi poikkeuksetta miellyttävämpää kuin vesisade mutta enää en ole ihan niin varma. Vain se on varma, että tuuli tekee kaikesta epämiellyttävämpää. 



Mitäs Berliinissä sitten tapahtuikaan.. Joka päivä oli kylmä! Ensimmäisenä päivänä satoi, seuraavina ei niin paljon mutta vaikka ilmassa ei varsinaisesti ollut pakkasta, joka päivä palelsi vaikka päällä oli kaikki mukana olleet vaatteet :( Ei tosin montaa t-paitaa päällekkäin. Varmaan palelun ja märkien jalkojen takia lauantaina alkoi olla aika flunssainen olo. Tyypillinen miniflunssa, ei nouse kuume tai muutenkaan iske liian paha tukkoisuus jne, pää on vain kipeä ja voimattomuus vaivaa. Toivottavasti pipo ja jatkuva teen juonti parantaa pian oloa.

Lisäksi Antti menetti metroneitsyytensä ja puhuimme poikkeuksellisen paljon saksaa muiden kanssa.
  

Matka
Unohdan aina, miten paljon Saksassa on tuulivoimaloita ja sitten yllätyn kun niitä näkee joukkoina kulkuvälineen ikkunasta. Pohjois-Saksa on ladattu tuulivoimaloilla ja kuulemma Etelä-Saksassa on panostettu senkin edestä aurinkokennoihin. Jos joku ei ole törmännyt aiheeseen, niin Saksan hallituksella on ollut jo useamman vuoden kunnianhimoiset tavoitteet energiatuotannon rakenteen muutoksesta ja hiilidioksidipäästöjen alentamisesta. Tavoitteet muuttuivat vielä kunnianhimoisemmiksi pari vuotta sitten kun Fukushimaan iski aalto, kun paikalliset aikovat saavuttaa kovat päästötavoitteet ydinvoimaa käyttämättä.


Hostelli
Yövyimme Wannsee Jugendherbergessä, varmaan nuorisohostelli olisi oikea käännös, tai ainakin sinnepäin. Muistaakseni sille oli osuvampikin nimi suomeksi, en vain saa sitä mieleeni. Hostelli oli mielenkiintoisen muotoinen, nyt harmittaa hieman etten ottanut kuvaa oven seinässä olleesta pohjapiirroksesta. Vetoavin piirre oli, että se on hyvin epäkuutiomainen. Hieman samanlainen muoto kuin asettelisi palikoita puolikaareen hieman päällekäin ja lomittain. Myös näkymä oli mukava :) Jaoimme huoneen kahden turkkilaisen kaverimme kanssa.



Kiertoajelu
Ensimmäinen aktiviteetti Berliinissä oli ajella koko joukon voimin bussilla ympäri Berliinin keskustaa ja tarkistaa tärkeimmät nähtävyydet ja maamerkit. Meitä oli siis koko bussi täynnä ihmisiä ja järjestäjät kuuluttivat asioita parhaimmillaan kolmella, neljällä eri kielellä :) Ensimmäisenä käytiin tietysti muurin jäänteillä, Checkpoint Charliella, ajettiin Trabi Worldin ohi ja halllituskorttelin läpi. Ja tietysti Brandenburger torilla. Ja varmaan paljon muuallakin, mitä ei nyt tule mieleen. Kiertelu kesti useamman tunnin ja välillä pidimme lyhyen valokuvaustaon ulkona. Kiertoajelun päätteeksi saimme tonttulakit ja menimme yhdelle monista Berliinin joulutoreista.







 The Wall in the wall


Karvalakki meinaa karata Dankan käsistä


Nallekarhukuusi


Viimeisimmästä kuvasta välittynee illan kosteus.. Currywurst ja glühwein pitivät lämpimänä :)


Iltaolut 
Etsimme liian pitkään kylmässä pubia tai jotain paikkaa jonne istua lämpimään ja juomaan yhdet oluet. Lopulta ihan joulutorin viereisestä Europacenteristä löytyi Bavarium-niminen paikka, joka tarjoili myös erityisen herkullisen näköistä baijerilaista ruokaa. 


Allieerten Museum
Toisen maailmansodan liittoutuneille, lähinnä vain länsiliittoutuneille, USAlle, Englannille ja Ranskalle, omistettu museo oli mielenkiintoinen ja rohkaistuimme jopa menemään saksankielisen eikä englanninkielisen oppaan mukaan :) Berliinissä on oma museo myös Itä-Saksan tapahtumille ja itäliittoutuneiden historialle kaupungissa nimellä DDR Museum, mutta siellä emme ehtineet tällä kertaa käydä :/ Mutta kuulemma se on pienempi ja niukempi kuin liittoutuneiden museo. Slovakialaisten mielestä oli mielenkiintoista kuunnella historiaa nimenomaan länsiliittoutuneiden kannalta, niiden koulussa on kuulemma kerrottu asioista pääasiassa Venäjän/Neuvostoliiton näkökulmasta.



Olympiastadion
Bussilla pihaan, kaikki tulvivat ulos ottamaan valokuvia, takaisin bussiin ja seuraavaan paikkaan. Tällaistako se turistimatkailu aina on? :D



Dalí Exhibition
Antti sanoi että Dalí on pakko nähdä ja eipä siihen ollut mitään syytä sanoa vastaan. Näyttely oli Potsdamer Platzilla ja sisällä oli kaksi isoa kerrosta Dalía. Loppuvaiheessa alkoi iskeä jo kuvaähky, oltiin lähemmäs kolme tuntia siellä. Ja kivaa oli! Päälle löytyi vielä huokea sushipaikka. Rohkea rokan syö, vaikka kaikki sushi oli tarjouksessa, mikä oli hieman epäilyksiä herättävää, kumpikaan ei ole ainakaan vielä osoittanut ruokamyrkytyksen oireita :) Sushi oli hyvää ja wasabi on kivaa!

Tekniikan museo
Viimeisen päivän aamuna oli flunssainen olo. Kaikki rappuset tuntui loputtoman uuvuttavilta ja kumartelu tuntui niin ikävältä päässä.

Tekniikan museolla oli ensin tunnin opastettu kierros, jonka jälkeen oli mahdollisuus jäädä tutustumaan näyttelyyn pidemmäksi aikaa. Olin ihan pettynyt kun ketään muuta ei kiinnostanut jäädä museolle pidemmäksi aikaa! Meidän porukassa on joukko matemaatikkoja, joita ei välttämättä kiinnosta tekniikka niin paljon, mutta myös suuri joukko insinöörejä.. Luulisi, että lentokoneet, höyrykoneet, laivat, polttomoottorit ja tietokoneet olisi herättäneet edes hieman enemmän mielenkiintoa muissakin. Kyllä Tampereen teekkarit olis varmasti jäänyt pidemmäksi aikaa...

"Pari tuntia ja sitten hostellille nukkumaan" oli alkuperäinen suunnitelma mutta Berliinin tekniikan museo on todella laaja! Meidän piti pitää kaksi lepo- ja ruokataukoa välissä, että jaksoimme tutkia kaiken, mitä halusimme ja olimmekin museolla sen sulkemisaikaan asti, yhteensä melkein seitsemän tuntia.

Sushihammasta kolotti vielä eilisestä ja Checkpoint Charlien lähellä oleva Taisu (Thai sushi tai jotain vastaavaa koko nimeltään) tarjosi oikein mukavan tunnelman, hyvää teetä ja herkullista sushia :) Ei se flunssa pysäytä jos on tarpeeksi jännää tekemistä!

Berliinin tekniikan museo ulkopuolelta

Kuvia on enemmänkin, loput löytyvät täältä.

keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Hangover ja Berliini

Hannoverin lausuminen englanniksi kuulostaa aina liian paljon siltä, kuin puhuisi hangoverista (krapulasta). Viime viikonloppuna perjantain ja lauantain luentoja ei ollut ja yllättävä vapaa-aika vei meidät slovakien kanssa Hannoveriin. :) Lienee joku saksalainen trendi, että kaupungit tuntuvat isommilta kuin asukaslukuun nähden odottaisi, sillä Hannoverkin tuntui Lontoon kaltaiselta miljoonakaupungilta. Oletin, että siellä olisi suuruusluokaltaan 2 miljoonaa asukasta mutta wikipedian mukaan siellä onkin vain puoli miljoonaa! Rathausilla oli jänniä hetkiä, kun muistin vasta sisällä käyneeni siellä aikaisemminkin. Lukion lopulla vietimme viikon Hannoverin lähellä olevassa kaupungissa Hildesheimissa, joku erasmus- tai vastaava projekti sekin oli.









Loput Hannover-kuvat ovat täällä.

Huomenaamuna torstaina klo 7 starttaa International Centerin bussikyyti Berliiniin, missä on mm. ohjelmassa joulutori ja tekniikan museo. :) Tämä viikko jää hämmentävän lyhyeksi, tänään on käytännössä viimeinen päivä tehdä mitään ja paluu on vasta sunnuntaina. Lisää kuvia ja tarinoita siis aikaisintaan ensi viikolla.



keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Valoa

Vihdoin valoa tunnelin päässä! Tänään miekkailussa alkoi vihdoin tuntua siltä, että alan oppia puhumaan saksaa hieman paremmin. Jotenkin small talkin ja pienten asioiden sanominen alkoi tuntua helpommalta. Ehkä suullisista tenteistä voi sittenkin selviytyä silloin joskus helmikuussa. Kaupan kassa kysyi minulta ekan kerran Saksassa papereita, kun ostin muutaman oluen treenien jälkeen pipo päässä ja siinäkin tilanteessa tajusin, mitä se jutteli ja osasin jopa vastailla sopivilla pikkusanoilla ja fraaseilla. Ainakin omasta mielestäni. Tästä se lähtee!

Kaupungin pääkadulle viriteltiin tänään jouluvaloja ^__^ Ei ne yhtä komeat ole kuin Hämeenkadulla, mutta tuo tunnelmaa ja valoa pimeyteen. Täällä alkaa Suomen tapaan tulla pimeää jo viiden aikaan ja täällä on paikoin luvattoman vähän katulamppuja, varsinkin opiskelijoiden suosimilla pikkupoluilla yliopiston lähistöllä. Otan niistä kuvaa tänne vielä myöhemmin. En tosin ole varma saako puhelimeni kameralla niistä pimeällä kuvaa, josta saisi jotain selvääkin.. Valotusominaisuudet on paikoin aika puutteelliset, erityisesti pimeällä.

sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Music Night

Paikallisen sinfoniaorkesterin konsertti oli oikein hyvä. Ensimmäinen kappale, Beethovenia, oli hieman tylsä vaikka soolotrio olikin vakuuttava. Trioon kuului kolme kamarimusiikkiopiskelijaa Hannoverista, suomalainen viulisti ja korealaiset sellisti ja pianisti. West Side Storyn Symphonic Dances oli illan paras, en ole usein kuunnellut livenä kun torvet pääsivät revittelemään oikein kunnolla. Trumpettiryhmän edessä istuvalla soittajalla oli ajoittain sormet korvissa ja kevyen tuskainen ilme :D Antin epävirallinen lupaus oli, että Goslarin esiintymisessä on erikoisnumerona torven heittelyä!



Jatkuva kielenvaihtelu alkaa tuottaa tulosta. Onnistun nykyään sanomaan englannin väliin suomalaisia ilmauksia kuten "niin" ja "täh?", sekoittamaan suuret määrät saksaa englannin väliin kun en muista enää termejä englanniksi, ainoastaan saksaksi ja jos herään yöllä vessaan, meinaan mumista Antille englantia.

perjantai 16. marraskuuta 2012

Kuuraa ja sumua

Ennen kaikkea haluan puhua säästä, koska tänä aamuna tänne oli laskeutunut tosi nätti kuura sekä jo tutuksi tullut zombie-sumu. Zombie-sumu on sumu, joka on todella tiheää, näkyvyys on selvästi rajoittunut ja se on helppo kuvitella maailmanlopun maisemaan, jossa zombit ovat ottaneet tai kovasti pyrkivät pyyhkimään ihmiset olemasta. Zombie-sumu on erityisen yleistä ainakin vuoristokylissä ja Hervannassa.

Kuuraa!





Onpas tullut pidettyä pitkä päivitystauko! Elämä täällä alkaa rutinoitua, ei tunnu siltä, että viime aikoina olisi tapahtunut mitään erikoista. Aika menee luennoilla, capoeirassa, miekkailussa, kotona videopelejä pelatessa ja silloin tällöin vietetään jossain iltaa pienemmällä tai suuremmalla vaihtariporukalla.

Maanantaina tutustuimme Markin kanssa erivärisiin absintteihin. Juomamäärät pysyivät luonnostaan kohtuullisina koska pullot olivat pieniä eikä niitä ollut montaa. Mutta sokeripalojen polttaminen oli suurta hupia! Ja keltainen absintti näyttää ihan tiskiaineelta tai tolulta.

Keskiviikkona oli Marian yllätyssynttärit ja pitkästä aikaa oltiin viettämässä iltaa koko vaihtariporukalla. Muutamia en ollut nähnyt varmaan kahteen viikkoon! Muutkin taitavat vain uppoutuneen opintoihinsa, matkoihin ja iltaharrastuksiin. Maria oli ensin ehdottanut, että menisimme kerhohuoneeseen x mutta keräännyimmekin salaa toiseen kerhohuoneeseeen ja jätimme vain viestin alkuperäisen tapaamispaikan pöydälle :) Kun Maria sitten tuli oikeaan huoneeseen, meillä oli jo kakku, ilmapallot ja tarjottavat valmiina! Kuva ei ole kovin hyvä, eikä Antti ole vielä paikalla (orkesteriharkoissa) mutta tunnelma ainakin välittyy :) Eikä mulla ole oikein parempia kuvia illasta :/


Sunnuntaina on Antin orkesterin konsertti, ainakin minä ja yksi toinen vaihtari ollaan menossa, pitää vielä mainostaa facebookin ryhmässä, josko joku muukin olisi kiinnostunut. Osa porukasta on tosin Hampurissa tänä viikonloppuna. Halusin kovasti lähteä myös, mutta kaikki viikonloput näyttää olevan todella lyhyitä ennen joulua. Meillä on pari kurssia joista on luentoja joinakin lauantaipäivinä, kuten tällä viikolla ja lähtö lauantai-iltana ja paluu sunnuntai-iltana ei oikein innosta. Nuo viikonloppukurssit loppuvat tosin jo tammikuun aikoihin, jonka jälkeen perjantait ja lauantait ovat ihan vapaita joka viikko! Muutenkin kaikki matkasuunnitelmat näyttävät lykkääntyvän kevääseen ja kesään, jo pelkästä mukavuudenalusta ja koska aikaa tuntuu olevan vielä vaikka kuinka. Lisäksi talvella on kuitenkin koko Euroopassa pimeää, koleaa tai ainakin sateista. Kevät- ja kevätsäällä on varmasti mukavampi tutustua paikkoihin.. Pitää pitää huolta, että silloin on ainakin kurssien osalta aikaa. Puolen vuoden vaihtareilla on tietysti jo nyt kova kiire mennä kaikkialle. Me laskeudutaan vuorelta viimeistään kuunvaihteessa, kun on International centerin järjestämä reissu Berliiniin, jossa käydään mm. joulutorilla!

EDIT:
Löysin vielä yhden hyvän kuvan Marian synttäreiltä :)


Taustalla "venäjän mafia", meidän pieni porukka, joka seisoskeli hieman varjoissa ja vain kuvien taustalla koko illan. En muista mikä lentävä juttu johti venäjän mafiaan mutta hauskaa oli :) Ja edustalla tietysti synttärisankari.

keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Kurpitsakuvia

Danka laittoi kurpitsaillan kuvat facebokiin, tässä muutamia :)








Antilla on harjoitusviikonloppu Goslarissa orkesterin kanssa ja olen ekan kerran vähään aikaan yksin kotona muutaman päivän. Saa nähdä tuleeko tyhjää ja tylsää. Vai vain hyvää vaihtelua! Paljon opiskelua ainakin on suunnitelmissa, lauantainakin on luento.. Varmaan keksitään muiden vaihtareiden kanssa jotain tekemistä, niin kuin yleensä.

tiistai 30. lokakuuta 2012

Vielä pari huomautusta

Täällä on myös riisifruttia ilman hilloa isoissa purkeissa, 800-1000 g. Se on ihan valtavan hyvää! Se katoaa meidän jääkaapista koko ajan liian nopeasti :D

Hain kirjastosta kunnon sanakirjan, se on aivan loistava <3 Olen jo pari päivää hajoillut siihen kun edes koulun nettisanakirja ei aina osaa kertoa sanoja. Mun pitää ehkä hankkia omaksi vastaava laitos, viimeistään kun palaan Suomeen. Kurssit on vaikeita, kun jatkuvasti tulee uusia sanoja ja ei sen takia pysy luennoilla ihan mukana.. Mutta pitää kääntää paljon kotona.

Viimeisenä ja oleellisimpana, olen ihan koukussa Diablo 3:een ._. Paa ja Tomppa, tulkaa pelaamaan mun kaa! Muutkin voi jos teillä on se. Onneksi Antilla on yhtä hyvä koukku Mass Effectiin niin kumpaakaan ei haittaa vaikka toinen pelaa koko ajan :D

Syksy on ohi

Eilen satoi taas lunta, vielä enemmän kuin eilen. Oltiin jo syömässä iltapalaa, kun ikkunaan alkoi osua lumipalloja. Espanjalaiset tulittaa! Lähetin miehen lumisotaan, itse olin liian väsynyt ja kärttyinen. Olin nukahtanut jo kahdeksalta ensimmäisen kerran, ei pystynyt enää pukeutumaan ja laittamaan linssejä päähän. Taisto oli kuulemma loistava ja muita vaihtareita kutsuttiin mukaan tykittämällä niidenkin ikkuinoita :D

Lumen takia on ollut tosi jouluinen olo jo pari päivää. Ja talven tulo on aina mukavaa, pääsee sateesta ja pimeydestä eroon. Lumentulo on myös loistava syy viimein ostaa hehkuviiniä ja stollenia. Kaupoissa on ollut jo useamman viikon hirveästi jouluherkkuja mutta joulukautta ei mielestäni voi avata ennen kuin syksy on selvästi jätetty taakse. Stollen on saksalaista joulukakkua, melko kuivaa, päällä on hirveästi tomusokeria ja sisällä rusinoita ja marsipaania, todella hyvää! Piparit on vielä hankkimatta, mutta ehkä niitä malttaa odottaa jopa marraskuuhun.


Danka keksi pari päivää sitten hyvän tavan lopettaa syksy, hieman ennen tuota eilistä lumisotaa. Hankimme vaihtariporukalla kasan kurpitsoja kaiverrattavaksi ja syötäväksi :) Meillä oli oikein mukava kurpitsankaivelu ja -kaiverruspiiri samaan aikaan kun joukko espanjalaispoikia katsoi jalkapalloa. Espanjalainen Mertaranta muuten huutaa GoloGoloGoloGoloGoloGolo tai jotain sen tapaista, kun tulee maali, kuulostaa todella huvittavalta! Kurpitsapiiri oli ajoittain hyvin hiljainen ja keskittynyt, kuului vain heikkoa kaiverrusääntä, taustalla kuuluvat jalkapalloäänet olivat ihan viihtyisiä tilanteeseen.

Kurpitsojen sisällöstä keitettiin lopuksi keittoa, joka jätettiin tekeytymään seuraavaan päivään. Arvatkaa kumpi kurpitsa on kumman? Alla espanjalaispojat kurpitsarivin kanssa.




Kurpitsakeitto näytti oikein herkulliselta, mutta en päässyt maistelemaan sitä koska miekkailu oli pahaan aikaan :/ En kyllä kadu mitään, siellä oli taas todella kivaa. Maximilianin ja Ulriken matsia oli tosi mielenkiintoista katsella, edellä mainittu on miekkaillut 12-vuotiaasta, jälkimmäinen 5 vuotta, hyväntasoista tappelua siis :D Pitää ehkä katsoa lisää miekkailua youtubesta, tuntuu tosi opettavaiselta pelkästään katsoakin matseja. Ja ei noita harjoituksiakaan turhan usein ole, sunnuntain treenit ovat lisäksi aika lyhyet.

Kurpitsakeiton tilalle tehtiin ruuaksi lettuja ja niiden väliin jauhelihaa. Tosi herkkua, tätä tehdään pian uudestaankin. Koko ruoka olisi huomattavasti nopeampi tehdä jos olisi kaksi paistinpannua.. Ei kyllä silti mene hankintaan, vielä ainakaan.

Täältä saa kaupasta scho-ka-kolaa, kofeiinisuklaata! Varustelekassa myytiin sitä yhteen aikaan, mutta tällä hetkellä sitä ei saa sieltäkään. Suomeen siis. Täällä sitä on ruokakaupassa ja se on halvempaakin kuin lekassa \o/ Pelkkä tumma suklaa olisi tietysti edullisempaa. Neljä palaa vastaa yhtä vahvaa kuppia espressoa. Voin tuoda tätä jouluksi Suomeen, varmaan löytyy innokkaita maistelijoita?


Lisäsin kansioon Clausthal im Herbst pari uutta kuvaa, lisäksi olen unohtanut postata kuvat, mitä otin eräällä kävelyllä :) Ne ovat täällä. Antti oli jossain ja lähdin kävelemään itsekseni Altenaun suuntaan ja päädyin oudoille poluille. Löysin kivoja reittejä ja helposti takaisin kotikulmillekin.

Lopuksi yllättynyt Antti ja yllättävän vakava Juan Jose.