perjantai 28. syyskuuta 2012

Niin paljon kaikkea!

Tänään on ensimmäinen ilta kun vain istun koneella kaikessa rauhassa. Bremenissä oli melko hyvin aikaa, mutta halusin silloin keskittyä vain paikkojen tutkimiseen, syömiseen ja Doctor Whon katsomiseen. Kun saavuimme Clausthaliin, alkoikin perusteellinen myllytys, kolme päivää melkein koko ajan menossa, järjestelemässä asioita, kuuntelemassa, katselemassa ja tapaamassa ihmisiä.

Ollaan tällä hetkellä Antin kanssa Studenwerkin vierashuoneissa, mikä ei olekaan hostelli vaan ihan tavallinen kaksio minikokoisella keittiöllä :) Jos saisin valita, jäisin tänne enkä muuttaisi lainkaan niihin yksiöihin, jotka meille on varattu :D Huoneisto on ensimmäisessä kerroksessa, mutta ikkunat antaa metsään päin > Oikein mukavat näkymät, eikä kukaan kävele ikkunan ohi ja pällistele sisään. Tää on myös mukavan tilava, ainoastaan keittiö on julmetun pieni. Eikä täällä ole uunia! Me ostettiin jo ranskanperunoita yks päivä, ja leivinpaperiakin, mutta sitten uunittomuuden karu totuus löi vasten kasvoja :(

Saksanopettajat Suomessa oli ihan oikeessa, 15 000 asukkaan kaupunki Suomessa tarkoittaa aika eri asiaa kuin Saksassa. Kaikki on melko kompaktia, talot on rakennettu vieri viereen. Ja näkymät on hienot :D Rankan hetken ja päivän koittaessa nää maisemat on kyllä lohduttaneet. Kuvia ei ole vielä paljon eikä tarpeeksi hyviäkään, tunnelma ei vielä täysin välity! Lisäilen niitä lähipäivinä tänne.

Vasemmalla oleva rakennus on Mensa, opiskelijasyöttölä. Sen terassilta on hulppeat näkymät!

Kaivoskaupunki! Ja hajotkaa sen ruohon vihreyteen! Joka kerta kun näen nuo ristityt vasarat, ajattelen kääpiöitä. Loistava alustus tulevalle Hobitti-elokuvalle.


Tiistai
Saavuimme siis Clausthal-Zellerfeldiin tiistaina yhden jälkeen iltapäivällä. Kulkuyhteys Bremenistä oli seuraava: Junalla Hannoveriin, sieltä toinen juna Goslariin, Goslarista bussiyhteys ylös Clausthal-Zellerfeldiin. Ai hitsi sitä bussimatkaa! Ihan tuli Norjan reissu koko ajan mieleen. Kunnon mäkiä koko ajan, lisäksi 90 ja 180 asteen mutkia! Ja ensimmäisen kerran alkoi näkyä myös luonnonvaraisia havupuita.

Jäimme bussista pois hieman liian aikaisin, jossain Zellerfeldin ja Clausthalin välissä. Yliopisto sijaitsee Clausthalin eteläisemmällä puolella ja Zellerfeld Clausthalin pohjoispuolella. Karttalinkki selventänee ikävää tilannetta johon jouduimme. Ikävää sen puolesta, että meillä oli Suomesta tuodut 20+kg kantamuksia kummallakin kannettavana. Matka tuntui loputtoman pitkältä, mutta lopulta pääsimme perille, seuraavaan väliaikaiseen kotiin ja lepäämään! Päivän urheilusuoritus, done.


Keskiviikko
Keskiviikkona oli Welcome Day vaihtareille, ja puhujat puhuivat hyvin selkeää saksaa ja sen lisäksi vieläpä englantia. Jakaannuimme ryhmiin tutustumaan paikkoihin. Tutuistemmekin moniin jo kaupunkikierroksella, ja illan grillibileissä tutustuimme lisää. Illan lopuksi kävimme vaihtariporukalla lähellä sijaitsevassa juomakaupassa ostamassa korillisen olutta joukollemme, ja vetäydyimme viettämään iltaa hyvässä seurassa kahden slovakialaisen tytön asunnolle. Hauska ilta ja hyvää olutta :) 

Fellow-ulkkariporukkaan kuuluu suuri joukko espanjalaisia, iso joukko aasialaisia, joita en ole juuri nähnyt tämän illan jälkeen ja "itä-eurooppalaiset", minun ja Antin lisäksi muutama slovakialainen, tsekkiläinen, kroatialainen, kaksi turkkilaista. Hienoa joukkoa! Lisäksi tapasimme myös opiskelijan Azerbaidzanista :)


Torstai
Torstai olikin jo pelottava. Aamulla menimme fuksiorientaatioon, jossa suurin osa oli paikallisia, saksalaisia opiskelijoita. Professori puhui aluksi yleisiä asioita Yliopistosta, kaupungista ja energia- ja kaivosalan tulevaisuudesta ja siitä, että kylläpä te olette valinneet hyvän opiskelusuunnan.

Sitten tuli Moottoriturpa.

Saksaa, niin kovalla tahdilla, että puheesta ymmärsi parhaimmillaankin vain kaksi kolmasosaa. Mies oli kyllä oikein hyvä puhuja ja rautaista asennetta ja karismaa ei voi vähätellä. Mutta sitä kaikkea seuraava pieni epätoivo, kun ei tajua miten ryhmiä jaetaan, minne me mennään jne. Ja että kaikki muut ryhmän opiskelijat minun ja Antin lisäksi ovat paikallisia, ja vielä fukseja, jotka alkavat lukemaan ekan vuoden matikan ja fysiikan kursseja joita me ei aiota ja että ne kaikki puhuu liian nopeesti ja niille ei osaa sanoo mitään ja minne me mennään ja ne menee samoihin paikkoihin kun me eilen ja mitä tuo taas sano, ai kirjastoon, me oltiin siellä eilen..

Me jätettiin ruokailun jälkeen fuksiporukka oman onnensa nojaan ja lähdettiin hoitamaan asioita kirjastoon, pankkiin ja international centeriin. Tässä vaiheessa perusvire oli epätoivo ja kevyt ahdistus siitä, voidaanko me nyt ottaa mitäkin kursseja ja kaikki on varmasti tosi sekavaa ja käpyistä.

Päivän saldo oli kuitenkin hämmennyksen ja epätoivon lisäksi saksalainen pankkitili, maksettu lukukausimaksu, sekä kellonaika, milloin palata international centeriin seuraavana päivänä opiskelijakorttia ja lukukausi-ilmoittautumista varten. Illan kruunasi espanjalaisporukan tekemä sangria ja illan istujaiset kerhohuoneella. Se huone oli todella pieni noin 20 ihmiselle, ja keskustelu oli loppuillasta hyvin äänekästä :D


Ja lopuksi, päivän kissakuva ja saksalaista vessapaperia:



Mitä Bremenissä tapahtuikaan

Ensimmäisessä kohteessa, Bremenissä, oli rentoa ja lomaisaa. Lentoasemalta oli hostellille kevyt kävelymatka, hostellin täti oli oikein mukava ja laittoi loistavaa aamiaista!  Kävimme yhtenä päivänä myös nykytaiteen museossa. Siellä oli joukko niitä hämmentäviä kolmioita ja installaatioita, jotka jättävät vaan hämmennyksen mutta myös joukko todella hienoja teoksia :) Jos joskus käytte Bremenissä, siellä kannattaa käydä. Viimeisenä Bremen-päivänä kävimme syömässä liukuhihna-sushia! Oli namia pitkästä aikaa :3
Lisää kuvia täältä!


            Lol, turisti-Antti
 
 Bambi!

 Bremenin tunnuseläimet



Nykytaiteen museon vieressä oli myös Gesellschaft für aktuelle kunst (nykytaiteen seura tai jotain sinne päin), niiden mainokset oli oikein hienoja.
 






lauantai 22. syyskuuta 2012

Harzin alue

Kun kävin tekemässä kielikoetta erään saksan opettajamme kanssa TTY:llä, sain häneltä myös kasan kuvia Harzin vuoriston alueelta. Alla on kartta, jossa korkeuserot näkyvät hyvin, samoin joukko alueen kaupunkeja.



Bremenissä!

Täällä on kivaa! Teen pian Saksa-kuville oman tumblr-tilin :) Brie on uskomattoman halpaa :0 Ja viini myös. Oli hyvät herkut tänään. Muita paikallisia ihmeitä ovat olleet mm. avaimelliset, melko vaikeasti opittavat lukot ovissa sekä koirat, joita ei pidetä kiinni kaupunkialueella. Ihan tottelevaisia mutta näyttää erilaiselta katukuvassa.

Paa, tästä tulee hyvä vuosi vaikken olekaan siellä, älä masennu siellä! Myös sulle!

keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Ennen lähtöä

Lähtö alkaa jännittämään vaikka samaan aikaan on tunne, että on jo korkea aika lähteä, kun valmisteluja on tehty jo viime talvesta lähtien ja viime viikkoina oikein erityisen paljon. Perjantaina pitää pakata vielä laukut lopulliseen kuosiin! Päivät tuntuvat loppuvan käsiin.

Lauantaina lennämme Bremeniin, missä viivymme muutaman päivän. Sen jälkeen menemme junalla noin 200 km kaakkoon kohdekaupunkiin, Clausthal-Zellerfeldiin. Clausthal-Zellerfeld (tästä eteenpäin vain Clausthal) on pieni, 15 000 asukkaan kaupunki 560m korkeudella Harzin vuoristossa. Vertailuna Tampereella on noin 200 000 asukasta, Kuopiossa 90 000, Raumalla 40 000 ja Keuruulla 10 000. Tosin kaupunkien väliset etäisyydet ovat (kuulemma) aivan toista luokkaa kuin Suomessa, ja kaupungit ylipäätään on rakennettu tiheämpään. Tästäkin hieman asukastiheyslukuja: Clausthalissa on 437 askm2, joka on hieman korkeampi kuin Tampereen 412 as/km2! Keuruulla, joka on vertailukaupungeista lähinnä Clausthalia asukasmäärältään, asukastiheys on vain 8,4 as/km2.

Lähimmät suuret kaupungit ovat Hannover (85 km), Magdeburg (110 km) ja Braunschweig (60 km). Etäisyys Hampurista on 220 km, Berliinistä 250 km, Dresdenistä 280 km ja Frankfurtista 250 km.


Tulevan yliopiston nimi on Technische Universität Clausthal. Yliopisto on vanha ja erikoistunut erityisesti kaivos- ja energiateollisuuden tarpeisiin. Energia- ja taloustieteen tiedekunnan alla toimivat mm. Teho-elektroniikan, energiaprosessitekniikka ja polttoaineteknologian, kaivostekniikan sekä öljytekniikan laitokset. Yliopisto ei ole suuren suuri, vain 4000 opiskelijaa verrattuna TTY:n 10 400 opiskelijaan. Hervanta lienee siis hieman Clausthalia suurempi asuinalue!


Linkkejä:
http://www.pallontallaajat.net/pt3/maat/saksa
http://en.wikipedia.org/wiki/Bremen
http://www.tu-clausthal.de/Welcome.php.en
http://de.wikipedia.org/wiki/Clausthal-Zellerfeld
http://en.wikipedia.org/wiki/Clausthal-Zellerfeld
http://www.tut.fi/fi/tietoa-tty/tty-pahkinankuoressa/index.htm